maandag, augustus 01, 2005

 

Google straft bedrog hard af.

Google verwijdert websites van bedrijven
MAANDAG 01 AUGUSTUS 2005 17:40
AMSTERDAM (ANP) - Een 35-tal bedrijven dat klant is bij internetbedrijf Tribal uit Den Bosch is niet langer via zoekmachine Google terug te vinden. Het gaat onder meer om Yakult.

Tribal gebruikt verborgen informatie om klanten hoger op de ranglijst van de 's werelds populairste zoekmachine te krijgen. Die techniek is strijdig met Google's richtlijnen. Het bedrijf heeft inmiddels schuld bekend en maandag gezegd er alles aan te doen om binnen enkele weken de problemen voor zijn klanten op te lossen.

Volgens J. Beekwilder van Tribal is de straf een gevolg van de snelle ontwikkelingen op internet. "Het was lange tijd gebruik om met verborgen tekst en links te werken. Dat was een grijs gebied en is inmiddels door Google niet meer toegestaan, mede omdat er met andere methoden eveneens een goede positie bij de zoekmachine is te behalen. Die omzetting kost echter tijd."
Om dezelfde reden waren eerder enkele klanten van internetbedrijf Checkit door Google bestraft.

- De reactie van J. Beekwilder is klinkklare onzin. Het was al in 1998 bekend dat verborgen teksten door zoekmachines niet gewaardeerd werden. Het ontbrak de zoekmachines vaak nog aan middelen om dit bedrog te ontmaskeren. Webdesigners met enig ethisch inzicht gebruikten deze trieste techniek al vanaf dat moment niet meer en het is klinkklare onzin dat het daarna nog gebruik was om hiermee te werken. Wie een greintje fatsoen in zijn lijf had is er in 1998 al mee gestopt, ALS je er al ooit aan begonnen was.
Tribal is willens en wetens met een ongewenste vorm, zeg maar bedrogvorm, van webdesign blijven werken in de verwachting dat het bedrog toch niet ontdekt zou worden.
Ze zijn nu dus akelig wakker worden.
De door J. Beekwilder genoemde 'andere methoden om hoog te komen' gebruiken ze bij Tribal blijkbaar tot op heden nog niet. Dat zijn namelijk de 'eerlijke methoden'. Echte content en een goede afstemming van de content met het webdesign. Daar kan je heel hoog mee komen, zelf tot op positie één, maar dat kost meer moeite en moet je meer kennis voor in huis hebben.
Als opdrachtgever moet je je afvragen of je zulke risico's wilt nemen met de bedrijfswebsite. Natuurlijk zegt Tribal dat eea snel verholpen is, maar de zandbak van Google kan een website soms wel tot 8 maanden redelijk verborgen houden. Google zal normaal gesproken niet erg meewerkend zijn richting deze professionele bedriegers.
Er zijn bedrijven die 8 maanden lang online niet gevonden kunnen worden niet overleven. Een enorm risico dat het webdesign bureau nam, om op oneerlijke wijze een paar plaatsen hoger in de zoekmachines te kunnen komen. Als dit bedrog niet in overleg met de opdrachtgever is gedaan zou ik als opdrachtgever dit bedrijf aanklagen voor de verloren omzet, vindbaarheid en de aangebrachte (naam)schade.
Ik persoonlijk ben wel klaar met dat soort bedriegers. Als een officieel webdesignbedrijf al zo losjes omgaat met duidelijk gestelde regels en zo makkelijk besluit tot het bedrieglijk aanpassen van de sites, hoe gaat ze dan als bedrijf met een aangenomen opdracht om? Welke puinhoop, die u in hun ogen toch niet zult ontdekken, hebben ze nog meer in het ontwerp verwerkt? Hoe zit het met de gemaakte uren? Ze hebben mogelijk een hoge plaatsing in de zoekmachine in rekening gebracht, maar ze realiseerden het met bedrog. Hoe verklaar je dat aan je klant? Is het nu ontdekte bedrog niet een symptoom van een ziek bedrijf? Dit soort cowboys verpesten een hele markt. Google kan ze, wat mij betreft, niet hard genoeg straffen.

Tom Lassing
www.succesverhaal.nl



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?